onsdag 15 april 2009

Torsdag 16/4 09 Det stora slaget på Johanneshov

Bosse Högberg - Sandro Mazzinghi ITA L TKO 14 11-nov 1966 Stockholm

Den match som alla kallar den hårdaste matchen i svensk boxningshistoria. En blodig match mellan två sluggers i tidningarna kallades den ”blodsfighten”. DN skrev helsidesreferaten av bataljen bak i tidningen och den obligatoriska avståndstagandet från proffsboxningen framme på ledarsidan.
Bosse ser spenslig ut mot Mazzinghi. Bosse får fram en snyting och Mazzinghi böjs nästan i rät vinkel av slaget. Publiken jublar.

Bosse får in en snyting till och Mazzinghi ser ut att tappa balansen, han tar några snabba steg i slagets riktning. Publiken vrålar av lycka. Va i helvitte, Bosse för matchen!
Ja, Bosse går hela tiden framåt och Sandro går baklänges. Bosse har Sandro mot repen och svenskens armar arbetar som pistonger. Men Sandro slingrar sig ur greppet och Bosses läppar öppnas till något som liknar en förvåning. En lömsk gosse den där Mazzinghi. Men så är det ju också Europamästaren i lättmellanvikt och före detta världsmästaren i juniormellanvikt en boxare av yppersta världsklass.

Nu svartnar allting för Bosses igenmurade ögon – benen viker sig. En minut in på den fjortonde ronden. Matchen har redan länge smakat blod. Garderingen har varit en bisak på båda hållen, men i en nästan monoton upprepning har Högberg pallat in ett slag och fått igen tre. Det håller inte i Längden. Nu kommer Mazzinghis tunga högerkrok farande och träffar den utpumpade Högbergs kind.

Sakta börjar de betongstarka benen vika sig på Bosse Högberg. Han tappar garden, överkroppen faller tungt framåt. Men den ohyggliga italienska slagmaskinen hinner daska in minst en vänster- och en högersnyting. Han bankar på in i det sista! Nu svartnar allting för Bosses ögon…
Musten är äntligen slagen ur kroppen på en stryktålige svensken. Domaren föser undan vilde Mazzinghi och börjar räkna. Men ännu finns det en gnista av ork i Högberg. Han börjar jobba sej upp, tar stöd av högern, häller på att tappa balansen…
Och kommer upp ofattbart på tio blankt. Domaren Harry Gibbs tittar honom i ögonen och Högberg mumlar ett allright. Uppsvälld, blodig och groggy går han ut i ringen för att möta sitt öde.
Under några hemska sekunder försöker Högberg fumligt värja sig för Mazzinghis rasande slag attacker. Sedan bryter Gibbs den grymma tillställningen, som han själv kallar lovley och terrific. Slutkalabaliken: Högberg forslas till sin hörna medan Mazzinghis storebror Giulo rusar in och tar en slänghambo med Sandro

3 kommentarer:

 1. Bosse en man som alltid gick framåt häftigt/Laddgubben

  SvaraRadera
 2. Läs psykopatens blogg!

  http://nimrodofobi.blogspot.com/

  Oerhört rått och välskrivet!
  Han skriver om våra värsta mardrömmar och får oss att älska dem.
  Helt förförande och oemotståndligt.

  SvaraRadera
 3. whose blog is this????

  SvaraRadera