torsdag 23 april 2009

Torsdag 23/4 09 Ingen nitlott

Bosse Högberg - Gordon Lott USA W 10 13-aug Malmö 1967

Så här såg ett Matchprogram ut på den tiden det begav sig.





Den förre europamästaren Bosse Högberg är väl det här landets mest omdiskuterade boxare genom tiderna. Men vad man än tycker om Bo Högberg och hans tillsynes tilltrasslade affärer vid sidan av ringen så kan man aldrig komma ifrån att han är en pugilist som alltid gör sitt bästa och ofta mer än så! Man måste beundra Högberg för hans ambition, äregirighet och iskalla nerver. Att mitt uppe i den storm som för närvarande rasar kring sin person kunna förbereda sig inför en sådan viktig match som mot amerikanen Gordon Lott - åtta på WBA:s lista över världens främsta - är en prestation. Men det är väl så att Högberg använder sig av träningen och tävlingen för att - åtminstånne tillfälligt - komma ifrån sina personliga bekymmer.

Träningsrapporterna från Stockholm, där han haft Jackis Gilbert som sparringpartner, berättar om en ovanligt argsint Högberg i toppform och med endast en önskan, nämligen att så snabbt som möjligt "expediera" sin motståndare...
Hur det blir med den saken återstår att se - men ett nederlag skulle komma högst olämpligt för Europa tvåan eftersom publiken i så fall troligtvis kommer att svika honom i fortsättningen. En seger däremot skulle omgående föra upp honom på WBA-listan där som sagt Lott är åttonde och Bobby Cassidy tia. Det var mot denne Cassidy som Högberg boxades oavgjort mot i Johanneshovhallen.

Och i och med att Bosse Högberg skulle placeras på världslistan har han löfte från VM-utmanaren Freddy Little att denne i händelse av att han besegrar Ki Soo Kim i Soul skulle vara beredd att sätta sin titel på spel vid en match i Sverige! Detta är en målsättning för Högberg, men han har alltid siktat högt. Ibland har det burit - ibland har det brustit! Vi får se hur det går i kväll..

Absolut ingen "nitlott"
Det kan tyckas djärvt att ta hit en sådan meriterad boxare som den 26-årige Gordon Lott för matchen mot Bosse Högberg, ty om det verkligen är hårda bud i några amerikanska viktklasser så är det i welter och mellanviktsgänget. Här vimlar det av tuffa och rutinerade fighters och genom sin åttonde placering på WBA-listan i lätt mellanvikt kan man förutsätta att Gordon Lott också besitter en stor teknisk skicklighet.
Amerikanen som kommer från Savannah i Georiga och som företrädelsevis har boxat sina matcher i Miami beach inledde sin proffisionella ringkariär 1964 med tio vunna matcher där av åtta på knockout. 1965 fortsatte han sin segersvit med sex vinster därav två på KO och i fjol hann han med fyra segrar innan han efter således 20 matcher råkade ut för sitt livs första nederlag. Och det var en rätt underlig historia. Matchen mot Dick DiVeronica, som Lott tidigare hade besegrat på poäng., var kontrakterad med förbehållet att den inte fick dömas oavgjort. Efter tio ronder hade samtliga domare just oavgjort varför arrangörerna beordrade en extra rond och efter den fick DiVeronica två domarröster mot en för Lott. Den andra förlusten kom mot Bobby Cassidy - alltså Bosse Högbergs nästa motståndare - och även där var det frågan om " a split desicion", alltså oeniga domare. Tidigare i år har Lott vunnit två poängsegrar över Oscar Freeman och Roger Watkins. Sammanlagt omfattar rekord listan 32 macher, 30 segrar (14 på KO) och två poängförluster.
Dessa siffror bevisar att denne Gordon Lott minsann inte är någon "nitlott". Allt tyder på att Bo Högberg får en såväl teknisk, skicklig som slagstark opponent. Den knappe förlustmatchen mot Cassidy bör inte inge Högberg några säkra segerförhoppningar, ty som bekant var det med nöd och näppe som svensken fick oavgjort mot denne amerikan vid den senaste galan i Johanneshovshallen.

Bosse vann efter tio ronder

Ola Rapace vilade idag men Jörgen Kruth körde vidare mot Malmö Matchen han hade med sig Max Knutsson.

1. Komplexövningen 5x3
2. Ryck hög bock 5x3, 4x2, 2x3, 1x1
3. Vändning låg bock 3x2, 2x4, 3x1, 1x1
4. Knäböj med stopp 5x5
5. Stötdrag 5x5
6. Utfallsgång 10x4
7. Upphopp på plint 5x5

3 kommentarer:

 1. Bo Högberg var en tuff jävel

  SvaraRadera
 2. Eller som vi säger: Bo Hogberg a tough motherfucker!

  SvaraRadera
 3. Seijoscha Palmgren27 april 2009 23:29

  Bo Högberg 1971: Skjutjärns journalist:-Hur gör man av m 220 000 spänn på 2 veckor? Bo:-Det e enkelt,inte svårt.Man har roligt...man äter gott å bor skönt å köper en massa snygga prylar osv. Mer i detalj? Bo:-Ska jag skriva en bok kanske?Hur man gör av med 220 000 på 0-time!?Det e ju lätt,kan ju kasta dem i nybroviken,man man gör ju inte det!Man har roligt för dem istället. Man köper som jag sa:vackra prylar,äter gott och åker elegant osv. Svarar man så till kronofogden? Bo:- Joo, det var det jag gjorde alltså! / Sajje Palmgren

  SvaraRadera