lördag 10 januari 2009

Lördag 10/1 09 Tidnings artikel

Här kommer ni kunna följa Ola Rapace träning dag för dag inför boxnings filmen
(se artikel nedan).
Nu var det 2 år sen jag började köra med Ola Rapace, efter hans viktnedgång inför Dramatenpjäsen "Den ömhet jag är värd" där han spelade narkoman är vi nu igång med hans uppbyggnad. Som tur är kommer vi snabbt kunna bygga upp hans kropp igen (se bilden nedan) pga vårt grundliga arbete så har han muskelminnet kvar sedan är de ju förstås hans gener som kommer att göra resultatet omänskligt bra, men de är väl så är man talang så genomsyrar de allt man gör.Idag körde vi:

1. Ryckknäböj 40kg 5x4
2. Knäböj djupa 120kg 6x5
3. Bänkpress 110 6x5
4. Chins 10x4
5. Hantelsväng 12kg 8x3
6. Kubapress 60kg 8x5
7. Bålrullning/fällkniv med medicinboll o viktIdag kör jag också sjätte fyspasset med 10-åringarnas no.1 i svensk tennis Kajsa S. Vi kommer bygga upp Kajsas kropp från grunden med olympisk tyngdlyftning för att få maximal explosivitet och koordination. Vi satsar på ett långt och framgångsrikt samarbete där endast himlen är gränsen. Kajsas pappa Tommy Sjöberg har byggt upp ett proffsupplägg runt Kajsa så här lär pengarna rulla in snart. Inte för att de behövs för jag är så framgångsrik på börsen även i dessa finanskrisens tider, jag skrattar faktiskt varje dag när jag går till banken. When the blood is on the streets it´s time to buy.

Dagens pass

1. Knäböj 8 x 5
2. Frivändning 5 x 5
3. Stötdrag 8 x 5
4. Kickstöt 5 x 5
5. Utfallsgång 10 x 5
6. Bålrullnin/fällkniv 3 x 3
7. Spänsthopp 5 x 5Göteborgs Posten 01-03-09
Rapace blir Bosse Högberg
Boxaren Bosse Högberg från Göteborg gjorde sig känd som en ursinnig fighter. Nu kan hans liv bli film med Ola Rapace i huvudrollen.

LÄS MER: Fakta om Bosse Högberg
Hemlighetsmakeriet är stort kring den nya filmen där Ola Rapace ska porträttera en känd svensk boxare.
GP kan nu avslöja att det är Bosse Högberg, sluggern från Majorna, och hans dramatiska öde filmen är tänkt att kretsa kring.
- Personligen är jag mest intresserad av Bosse Högberg, säger producenten Malte Forssell på Garagefilm.
- Han är en väldigt intressant karaktär i ett 60-tals-Sverige man kan spegla i förhållande till den tid vi lever i nu.Malte Forssell har varit i kontakt med författaren Lars Hesslind och läst hans bok Kontringen om just Bosse Högberg.
Annars är det tyngdlyftaren och tränaren Stefan Reijer på Atletklubben i Mockfjärd som ligger bakom idén att göra film om Bosse Högberg men framförallt om fenomenet catch as catch can-boxning med uppgjorda matcher på 60- och 70-talet. Han har efter år av "research" som han uttrycker det samlat in ett stort, men ostrukturerat, material.
- Det var ett annat virke i folk förr, menar Reijer som är intresserad av att skildra mindre välpolerade idrottsstjärnor och miljöer. Han pratar om att försöka fånga tidsandan och vill fokusera på klassiska arbetarklassporter som brottning och boxning.
Drömmen för Stefan Reijer, som själv saknar filmerfarenhet, är att Peter Birro ska skriva manus.
Redan i somras väckte Ola Rapace uppmärksamhet i media då han byggde upp musklerna och tränade intensivt på Atletklubben i Mockfjärd.- Som skådespelare ser jag det som något självklart att bygga om kroppen inför en roll. Det är ju inget ovanligt.Rollen som tärd och avmagrad knarkare i Peter Birros Dramatenpjäs Den ömhet jag är värd kom emellan och tvingade Ola Rapace att lägga skivstången på hyllan. Att pendla i vikt och gå upp drygt tio kilo igen i vår ser han inte som något bekymmer:
- Det tråkiga är när det blir det enda som tidningarna intresserar sig för. Då liknar det ju mest dokusåpaskvaller.
Liz Högberg var gift med boxaren Bosse Högberg fram till hans bortgång för tre år sedan. Teddy Stenmark skriver i sin blogg på boxningsarkivet.se att han sett Ola Rapace besöka en boxningsgala tillsammans med just Liz Högberg.
Själv vågar hon i nuläget inte riktigt hoppas på en ny film om maken.
- Men det vore ju fantastiskt roligt om det blev så: både för Bosses skull och för vår dotter, säger hon.
- Han hade ju en väldig karisma, det märkte man inte minst när vi var utomlands och folk inte visste vem han var men ändå flockades runt honom.Hon har träffat Malte Forssell och lovordar boken Kontringen.
För hennes del får filmen gärna handla om makens finare sidor: hans lojalitet, idrottsmannen som presterade. Hon medger att skandalerna duggade tätt under ett antal år.
-Bilar och tjejer... det var det väl rätt typiskt för en idrottare ur arbetarklassen att vilja omge sig med. Det livet var kul ett tag, men det talas mindre om att Bosse alltid var uppe tidigt på morgonen och sprang sina kilometer även efter sena nätter på krogen. Och han var väldigt principfast.
Ola Rapace är egentligen inte särskilt porträttlik tycker Liz.
- Deras utseenden skiljer sig ganska mycket åt och han är kraftigare än vad Bosse var. Men sådant kan säkert fixas med smink och så.
Enligt Ingemar "Ingo" Johanssons fru Birgit är det hur som helst inte Ingo filmen ska handla om. Skulle någon göra spelfilm om Ingo borde det väl i så fall vara "amerikanerna" menar hon. Att den aktuella boxningsfilmen skulle handla om Bosse Högberg verkar enligt henne mer logiskt:
- Ja han var ju mycket mer dramatisk som person.
Filmaren Tom Alandh ligger bakom dokumentären Bosse Högberg - en film om kärlek, sjukdom och feta smällar, som fokuserar mer på boxarens tuffa liv utanför ringen och kampen mot sjukdomen afasi. Han känner till planerna på en ny film.
- Jag önskar dem lycka till med att göra något anständigt och seriöst, säger han.Malte Forssell poängterar att filmen ännu bara är på idéstadiet, och att vägen är lång från ett uppslag till en färdig film.- Nu ska vi sätta oss ner och titta igenom detta jättestora material och se vad det ger.
Maria Domellöf-Wik

Fakta Bosse Högberg* Fiskarsonen Bosse Högberg föddes 1938 i Mollösund och växte upp i Majorna. Redan som 17-åring blev han svensk amatörmästare i lättvikt.


* Två år senare, 1958, fick han sonen Freddy tillsammans med första hustrun Birgit Johnsson.


* Hans omtalade proffskarriär inleddes i april 1962 då han besegrade Chris Kok på Johanneshovs isstadion. Nyårsdagen 1966 blev han europamästare i lätt mellanvikt efter en seger mot italienaren Bruno Visintin, men segeryran blev kortvarig. Redan månaden därpå förlorade han titeln i en ökänd match mot Yolande Leveque. Fransmannen slog då av Högbergs käke i första ronden. Trots skadan kämpade den svenske boxaren på i ytterligare 14 ronder.


* Giftermålet med sångerskan Anita Lindblom 1966 blev en stormig och omskriven romans som slutade i skilsmässa 1970. Det skandalomsusade paret har beskrivits som dåtidens svenska motsvarighet till David och Victoria Beckham.


* I ringen gjorde sig Bosse Högberg känd som en viljestark slugger. 1966 förlorade han en stenhård match mot italienaren Sandro Mazzinghi, rankad tvåa i världen. 1968 förlorade han också mot engelske Harold Richardson och bestämde sig därefter för att lägga av. Kort därefter dömdes han till åtta månaders fängelse.


* 1976 gifte han sig med Liz Öberg och paret fick två år senare dottern Louise.De skilde sig 1984. * 1989 omkom sonen Freddy i en bilolycka. 1990 drabbades Bosse Högberg av ett slaganfall med afasi som följd. Samma år gifte han om sig med Liz Öberg.


* När Bosse Högberg gick bort i november 2005 fylldes tidningarna med minnesartiklar. Promotorn Bertil Knutsson beskrev honom som en "tuffing" i ringen och oerhört professionell. Göran Johansson, som följt flera av hans matcher, kallade honom "boxningens främste företrädare i Göteborg" - jämte Ingo förstås. För Leif Silbersky, boxarens advokat när han misstänktes ha kört sin bil utför ett stup för att få ut försäkringspengar, var han "en glad gamäng".
Maria Domellöf-Wik
Lite info om
Ola Rapace! Skådespelaren Ola Rapace medverkar bl.a i Wahlanderfilmerna där han gör en polisroll. Mest känd är han kanske för rollen som Hoffa i TV succén Tusenbröder. Totalt har Ola medverkat i ett 20 tal filmer. Ola är också sångare i bandet "La Nana" som enligt de själva spelar elekromusik med zigenarvibbar. Naturligtvis har Ola tagit professionell hjälp med träningen. Personlig tränare är Stefan Reijer på Masen Fystest. Mestadels tränars det på Bosön elitidrottscenter på Lidingö. Så här tränar Ola Rapace - skrivet av tränaren Stefan Reijer - Målet med Olas träning är att komma i grym form till en Svensk storfilm som spelas in om ungefär 10 månader. - Vi kör styrka 5ggr i veckan. Styrketräningen är baserad på gamla hederliga Olympiska tyngdlyftnings övningar för att få en så idrottsrelaterad kropp som möjligt. Vi försöker undvika kropps byggningsövningar för att det ska se ut som om att man kan använda musklerna och inte bara se uppblåst ut. - De fem övningar vi kör mest är frivändning, knäböj, stöt o ryck drag, push press, utfalls gång. Lägg där till special övningar med redskap som min vän Lennart Flyman konstruerat lite svårt att förklara hur både utrustning och övningar genomförs. - Olas intensitet på träningen är det värsta jag sett och då har jag i alla fall jobbat på Bosön sedan 1988 och sett många idrottsmän komma och gått. Med andra ord ett riktigt föredöme på alla sätt och vis. -Ola kör även boxningsträning med Tommy Johansson 3-4 ggr i veckan Tommy är gammal elitboxare och kör stenhårt med Ola. - Vi försöker även lägga in tränings läger i min moderklubb Mockfjärds AK för att få känna av sann idrotts miljö där svetten sitter i väggarna och skapa hårdhet i både kropp och själ.

1 kommentar: