tisdag 22 december 2009

Vi behöver en sådan hjältePå slutet av 60-talet och början av 70-talet var Bosse Högberg landets största kändis vid sidan av kungen och Lill Babs. Med Bosse Högberg på löpsedlarna såldes tidningarna alltid i enorma extraupplagor. Behovet av att få läsa om honom var gigantiskt. Många spaltkilometer skrevs om det stormiga äktenskapet med sångerskan Anita Lindblom. Paret var under en tid på 60-talet bosatt på Amorvägen, Lidingö. Bara för att några år senare leva i landsflykt i Paris, Frankrike.

För mig finns det idag inga idrottsmän som sticker ut, alla är stöpta i samma form. Det gäller alla rockstjärnor och kändisar i allmänhet. En sådan person, som Zlatan är ganska färglös i jämförelse med Bosse Högberg, för att inte säga grå i nyansen.

Den färgstarke Bosse Högberg kallades ibland Sveriges Cassius Clay. Men personligen tycker jag det är fel att säga att Bosse Högberg var lik honom, min uppfattning är att Clay gömde sig bakom en karaktär han formade och kallade Muhammad Ali. Jag fick alltid en känsla av oärlighet när jag såg hur Ali betedde sig, det kändes alltid konstruerat, inget naturligt. Hans tuffhet kom inte inifrån, den var skapad för honom att gömma sig bakom plus att han trodde att han behövde bete sig så för att få respekt.

Bosse Högberg hittade ofta på diverse upptåg, som kunde uppfattas galna och kontroversiella, men han gömde sig aldrig bakom någon eller något utan stod alltid för det han sa och gjorde. Han var aldrig rädd för att vara sig själv och jag tror att det var på så sätt han fick respekt även från dem som hatade honom. Han var ärlig, han var helt igenom genuin, han var den han var. Det var också en av anledningarna varför han aldrig blev folkkär. Han ville själv att hans självbiografi skulle heta ”Därför hatar ni mig”

På slutet av sitt liv drabbades Bosse Högberg av sorg och sjukdom. Först omkom hans älskade son i en bilolycka. Ett år efter drabbades han av en svår hjärnblödning, något han själv ansåg vara en följd av sorgen till sonens död. Denna hjärnblödning fick den annars så pratglade gamängen och fantastiske berättaren, att tystna i afasi. Han avled sedan i tungrots cancer endast 66 år gammal.

Bosse Högberg hade trots olyckorna en sällsam tur. Han hade lyckan att leva med en kvinna värd all respekt och beundran. En kvinna som visade världen vad riktig kärlek är. Liz, född Öberg, filosofie doktor, intelligent, öm, stark, lojal, svek honom aldrig. Deras kärlekshistoria är gåtfull och nästan mytisk. Just därför skall nu deras liv bli film.

Manuset har skrivits av Peter Birro. Han har under två års tid skrivit om manuset ett flertal gånger för att hitta den rätta andan i historien, som på bästa sätt kan spegla Bosses liv. Manuset ligger nu hos filmintressenter runt om i landet för utvärdering. Skådespelaren Ola Rapace som kommer att gestalta Bosse, har under tre års tid tränat och förberett sig för att kunna göra hela Sverige stolt.

Vi behöver en sådan hjälte åtminstone vi som går rakryggade.

Stefan Bubben Reijer

2 kommentarer:

  1. Bo Hogberg a tough motherfucker... Haleluja

    SvaraRadera
  2. Har ni läst psykopatens blogg?

    www.nimrodofobi.blogspot.com

    Oerhört rått och välskrivet! Skriver om våra värsta mardrömmar och får oss att älska dem! Otroligt förförande och oemotståndligt!

    SvaraRadera