fredag 30 april 2010

För mig är världen en boxningsring!!


Under en av mina första utflykter utomlands hade min vän Ingemar Berg och jag tagit en buss till Ravenna i Italien. Där mönstrade vi på en båt. Besättningen var en brokig samling. Bland annat fanns det två italienare ombord, en var boxare, en annan vanlig slagskämpe.
I Port Said hade jag landpermission. En natt när jag kom knallande ned till båten höll det två italienarna på att misshandla en liten mässkalle på hamnområdet. Det kunde jag inte tolerera. Jag klappa till den ene italienaren så han stod på öronen och blev liggande. Medan jag var sysselsatt med honom fick italienare nr 2 tag i en tom vinflaska. Den slog han i huvudet på mig bakifrån. Bom! Sa det bara. Jag blev rödögd och blodet rann förstås.
Italienaren blev rädd och sprang. Jag efter. Han kutade ombord och försvann ner i maskinrummet. Jag gick inte efter. Tänkte på alla skiftnycklar och andra tunga redskap som fanns där nere. I stället så gick jag och lade mig. Hela natten satt Ingemar och ojade sig.
- Du blöder…. Du blöder Bosse!
Visst blödde jag men jag mådde inte illa. Jag hade fått bevis för att jag tålde mycket. En av våra kamrater kom och talade om att italienaren gick omkring i matsalen med en stor förskärare och talade om för alla och en var att han skulle sprätta upp magen på mig. Jag steg då upp, tog ett bord, bröt av ena benet och gick ut i korridoren.
I en kvart letade jag efter italienaren. Som tur var hittade jag honom inte, för jag hade beslutat att fixa honom en gång för alla.
När jag med det blodiga bandaget om huvudet nästa dag kom ner i mässen satt italienaren där och hånflinade och stöddig. Jag brydde mig inte om honom. Då sa han:
- Ska du följa med ut på däck?
Samtidigt blixtrade något förbi mitt ansikte på bara ett par centimeters avstånd. Italienaren hade försökt hugga mig i nyllet med en gaffel.
Nu måste ju något göras. Jag fick in en perfekt vänster och där låg italienaren på durken med gaffeln i hand. Det var exakt samma vänster som jag fällde Fabio Bettino med i Kungliga hallen i Stockholm 1966. Min ”italienska” vänster! Med klockren träff.
Bosse Högberg 1968

söndag 25 april 2010

Jag ville ha en bra bil


Bosse har ett häftigt temperament. Känt av många journalister och fotografer som gått i närkamp med Bosse när han inte varit på humör.
- Jag är som jag är och vet att jag gör grejor som folk inte gillar.

Han erkänner öppet att det finns människor som inte skulle må bra av ett sammanträffande med honom utanför Sveriges gränser. Ingen nämnd och ingen glömd. Och så berättar han om en bilköpsperiod.

- Jag sa till försäljaren att jag ville ha en bra bil. Att den skulle hålla för en hård långresa. Jag fick en bil och killen försäkrade att det var en bra bil. Bilen höll tack och lov för bilfirman. Jag lovade när jag stack att lämna tillbaka den om den var dålig. Och då skulle jag levererat den genom väggen…

Bosse Högberg 1971

lördag 24 april 2010

Bosse Högbergs flykt!!


- Jag trodde aldrig, säger Bosse, att något eller någon skulle få mig på flykt. Därför vägrar jag inför mig själv att kalla detta en flykt. Det är en semester som jag har fått jobbat hårt för.
- När jag satt i ringhörnan i Köpenhamn i torsdags kväll och väntade på min motståndare Oscar Miranda viskade min tränare på skoj i mitt öra att om jag slog ut honom i fjärde ronden skulle jag hinna med tio färjan tillbaka till Malmö på kvällen. Jag skrattade tillbaka och sa vi kommer ha gått om tid.

Under natten på hotell Scandinavia i Malmö beslöt Bosse att resa bort.

- Jag skulle ta mig obemärkt till Marseille. Vila där ett par dagar och skaffa mig ett par båt biljetter till Beirut över Alexandria.
- Man blir hatisk när alla andra hatar en själv, säger han. Jag är hatad som en skabbhund, nästan ihjälhatad ska jag säga dig. I Sydamerika skulle jag få vara ifred. Skriv det: Bosse Högberg ska segla under Panamaflagg! Det gör ju alla andra gamla vrak.

Bosse Högberg 1967

måndag 19 april 2010

Hade Bosse Högberg favör som fånge? Nu har han fått jobb som korv avsmakare!




Bosse Högberg förflyttades till Nackahemmet den friaste anstaltsform som finns i Sverige. Förutsättningen är att det finns en stabil arbetsgivare som ansvarar för varje fånge. I Högbergs fall heter han Seved Storm, kötthandlare i Enskede. Storm erbjöd Högberg arbetskläder, fri lunch, lön och provesion för jobbet i köttboden.
Genom sina kontakter i Tyskland fick Högberg receptet till en korv som heter Rindswurst och som kan bli stor succe.
Storm säger:
- Den smakar finfint. Jag har bett Bosse stanna kvar i firman som provsmakare av korv. Just nu reser han runt till några korvfabriker och testar varor för min räkning. Bosse är fin på att kolla upp om en fabrik har dålig hygien och så. Min omsättning ökade tack vare Bosse. Vid nästa match skall jag sitta vid ringside.

Bosse Högberg 1969

torsdag 15 april 2010

Räddades av en rysk trålare

Det är solen som knäckt Bosse Högberg denna gång och tvingat honom att gömma sig bakom en näsduk



Missöde på Östersjön, men räddades av en rysk trålare och fick, bogsering till Borgholm. Det hade ståt folk på piren och sett Högberg och snart var nyheten ute. Bosse Högberg hade varit på Borgholm – och det tillhör ju Danmark. Aftonbladet nappade och dagen efter hade tidningen en 3-spaltig rubrik på första sidan. ”Bosse Högberg häktas för obetänksam motorbåtsfärd?”.
SE kontaktade kammar åklagare C A Olsson, som för talan i Högbergsmålet. Göterborgs rådhusrätt har förbjudit Högberg att lämna landet, vid risk av häktning. Enligt Aftonbladet ville åklagarmyndigheten i Göteborg snarast möjligt ha kontakt med proboxaren för att höra honom. Vad tänker man göra nu – sätta in sjöspaning, polishelikoptrar?
- Nja sa kammaråklagar Olsson, det bryr vi väl inte om. Högberg får berätta om bakgrunden till Borholm besöket när han kommer iland. Han ligger väl och solar sig just nu….

Bosse Högberg 1967

Jörgen Kruth och Jocke Karlsson körde snabbare 1000 intervaller x 3 på 3,37 tid med 1,5min vila mellan varje set, snabbare för var dag.
Ola Rapace körde tungstyrka och sparring 3st 3min ronder med Jocke

onsdag 14 april 2010

Har ni något stup i närheten så kan jag hjälpa er


Bosse Högberg reser sig och vandrar ut i Göteborgsnatten. Han promenerar ner mot hotell Opalen. På vägen stöter han på ett par herrar som försöker putta igång en grön Morris.
- Har ni något stup i närheten så kan jag hjälpa er, grabbar, säger hårdingen Högberg med bitande självironi.

Bosse Högberg 1967

tisdag 13 april 2010

Sydamerika eller fängelse


- Sydamerika eller fängelse, något annat har jag inte att välja mellan, säger Bosse. Och eftersom jag är gift så väljer jag fängelse. Men det är inget att oroa sig för. Jag tänker sova och läsa, och är snart ute igen.

Bosse Högberg 1968

söndag 11 april 2010

Det kan ju gubben få tro



En person som rusar ut i från rättsalen fyra gånger och ropar på läkare och nerv lugnande medel måste vara i behov av vård, kanske man tycker. Men Bosse själv förnekar att han skulle vara nervöst lagd – t o m att han skulle vara irriterad över rättegången.
- Jag blir bara rent ärligt svenskt förbannad. Det har inget vare sig med nerver eller annat att göra. När jag vet att folk ljuger och bluffar för att sätta dit mig blir jag upprörd. Är det konstigt? Men du, uppriktigt sagt tror jag att tanter och gubbarna i rätten är avundsjuka på mig och mitt liv. Avundas mig som en kille som kan ställa sig upp mitt i härligheten och säga att han skiter i allt. Fast ordförande – tf rådman Artur Nilsson – mumlade nåt om att Högberg fått en smäll för mycket i huvudet. Det kan ju gubben få tro.

Bosse Högberg 1968

lördag 10 april 2010

Men jag bara gick



SE var med Bosse under rättegångstiden i Göteborg. Vad vi såg? Ett darrande nervvrak i behov av läkarvård? En människa som borde sinnesundersökas? Knappas!
En kväll när vi sa och snackade över ett glas öl gav Bosse förklaringen till sitt uppträdande.
Varför han smet fyra gånger från rättsalen, varför han så öppet visade sin avsmak för rättens tjänare.
Så här sa han.
-När jag fick kallelsen till den här rättegången sa jag ”Varför ska jag åka dit? Det hela är ju en ända stor maskhållning! Myndigheterna vill sätta dit mej, punkt och slut.” Men Anita tyckte att jag skulle åka ned hit. Okey, sa jag, det kan jag väl göra. Men jag tänker fan i mej inte sitta vattenkammad och hyfsad och bara tacka och ta emot alla snytingar under bältet.
-När jag satt där i rätten första dagen och hörde allt dösnacket från åklagaren och advokater blev jag mer och mer förbannad. Jag tänkte på det svenska auktoritetstänkandet. Folk kryper för kyrka och stat och annan överhöghet, tackar och tar emot utan att ens säga amen.
-Varför tänkte jag. Reste mej och gick ut. Jag hörde hur åklagare och rättens ordförande flämtade till, men jag bara gick.

Bosse Högberg 1968

fredag 9 april 2010

Gosse vid tjugonio års ålder skrattar jag åt människorna


Bosse: Du skulle ha varit med på färjan från Kiel till Göteborg. Ett sådant tisslande och tasslande och glodde när dom andra passagerarna fick syn på oss. Och flera stycken rusade till telefonhytten och skulle ringa. ”Vart då” undrade styrman. ”Till tidningarna”, sa dom. ”Bosse och Anita är ombord!” – ”Nix” sa styrmannen. ”dom har lika stor rätt att få vara i fred här som ni”.
-Dom glodde så dom höll på att trilla överbord. Och så kom kapten med en stor kikare och riktade på mej. Jag vinkade. Sedan kom hela jävla orkestern som skulle stå och spela vid avgången och ställde sig i en klump och stirrade. Så går man genom stan. Och läser att Bosse är försvunnen, Bosse har rymt - Hur många gånger har jag rymt föresten – Gosse vid tjugonio års ålder skrattar jag åt människorna.

Bosse Högberg 1968

onsdag 7 april 2010

Dagbok från fängelse Härlanda 1968


Dagbok från fängelse
Lördag 24 augusti
Jag fick blommor idag. Jag trodde inte mina ögon. Blommor existerar helt enkelt inte i denna värld jag lever i. Det var från Jokkmokks-Jocke.
Så glad jag blev. Det värsta brott man kan göra sig skyldig till innanför murarna är att stjäla. Det låter paradoxalt när det sitter 200 dömda tjuvar här.
Men att stjäla cigaretter eller tobak, snus eller något annat är belagt med psykiskt dödsstraff. Den som gör sig skyldig till det kan hälsa hem. Den regeln borde alla ta med sig ut.
Jag ska här ifrån. Jag är förklarad psykiskt frisk, ska till Tillberga för att av tjäna straffet. Men min tid på Härlanda kommer jag aldrig att glömma.
Det borde stå: ”I som här inträder, låter hoppet fara” på porten.
Bosse Högberg 1968

Jörgen Kruth sprang 4x1000 meter med 1,30 min vila första tre på 3,45min sista på 3,39. Han ligger bra till för ett kanon värde på Cooper som blir på måndag

måndag 5 april 2010

Träningsläger på Mallorca innan comebacken 1973



Tror du att du kan nå europatoppen igen?
-Ja absolut. Annars hade jag inte bryt mig om den här comebacken. Jag har 40000 i gage och allting fritt under träningen, men egentligen behöver jag inte pengarna.
-Du visade papper på att du har tillgångar på en och en kvarts miljon. Hur har du kunnat lägga undan så mycket?
-Jag tjänade bra som boxare, och jag har ju alltid varit sparsam. Sen har ju skattemyndigheterna där hemma fått sitta emellan också. Fy fan vad jag har lurat dom! Ja, det är preskriberat nu, så det spelar ingen roll. Kalla mej gärna skattefuskare… det tar jag som en komplimang…
Bosse Högberg 1973

Jörgen Kruth sprang idag 2400 meter på 8,58 och är nu ännu närmare sin coopertest nästa vecka.

söndag 4 april 2010

Efter Leveque Matchen


Jag skulle nämligen vilja gå en match i tur och ordning mot alla dessa anonyma medlemmar i Högberg-hatets vänner u. p. a., alla dem som varit vänliga nog att ringa antingen till mina föräldrar eller min fästmö och kört med ungefär samma snack:
-Nu har väl ändå den där skitstöveln och uppkomlingen Bosse Högberg fått vad han förtjänar – och det var ju skönt att snytingarna träffade truten på honom så att han i fortsättningen kanske håller käften mer än han tidigare gjort. Nu kanske han t. o. m. rent av måste övergå från Thunderbird till Volkswagen. Tänk,va….
-Just är just dem jag skulle vilja gå i närkamp med, och jag är ganska säker på att inte ens min avslagna käke skulle hindra mig från att göra dessa expeditioner korta.
Bosse Högberg 1966

fredag 2 april 2010

Efter Santini matchen "Jag har inga nerver"


Först långt efteråt - när båset är så gott som tömt på folk och virrvarret har ebbat ut och Bosse Högberg drar på sig vindtygsjackan – kommer den mest överraskande repliken, följd av en djup, befriande suck:
-Fan man känner sig tacksam, säger han. Vad man känner sej tacksam för att allt gick bra!
Någonting har smält i ismagen. Ur blocket av kall hänsynslöshet framträder konturerna av en människa. Först nu när matchen är över.
-Har du någonsin sagt det ordet förr Bosse?
-Aldrig offentligt. Visst har jag känt tacksamhet, men bara mot mig själv. Jag har aldrig haft nån annan att tacka för något. Det är jag som har svettas, tränat, slagits och slagits. Jag har varit tacksam för att jag har orkat, tacksam när jag lyckas.
-Men nu?
-Nu är det något mer. Jag har slagits ner i skorna av tidningsförföljerser och skit snack dag efter dag. Jag har varit stöddig en gång för några månader sen och kallade en del göteborgare för bondtjyvar. Det har varit ganska naturligt om jag fått hela publiken mot mig. Och så blev det precis tvärtom. Därför är jag tacksam. Dom gillar mej, trots allt. Dom visade att dom gillar mej redan före matchen. Överallt möttes jag av vänlighet och uppmuntran. Av killar på gatan, av barn, av gamla tanter. Och jag fick fler och fler bevis för det under matchen och efteråt. Jag gick genom folkhoparna och dom skrek ”Bra Bosse” och ”vi gillar dig Högberg
-Men räcker det för att klara en sådan nervpers som du har haft de senaste dagarna? Kan du vara så kall och okänslig?
Han ler självironiskt;
-Jag har inga nerver.
Bosse Högberg 1966

Jörgen Kruth körde 20st 200m intervaller på 37sek varv.
Ola Rapace firar påsk

torsdag 1 april 2010

Jag har aldrig fått stryk själsligt


Innan Mazzinghi matchen.
Det är svårt att inte tycka om Bosse Högberg. Han ser sig själv med klara ögon ”En vanlig kille”
-Mitt bästa vapen är att jag är helt orädd, säger han. Jag snackar inte bara så, utan jag är det. Jag lovar dig att inte skulle vara rädd att möta Sonny Liston. Jag formar mitt eget öde och går mina egna vägar. Passar det inte nån så är det bara att säga till. Och att jag skulle vara rädd för Mazzinghi…nä, nä… Jag vet att han har slagit 32 Knockar på 48 matcher, men jag har själv slagit 20 på 33 matcher.
-Var får man ett sådant enormt självförtroende ifrån?
-Jag kommer från ett harmoniskt hem. Jag har aldrig fått stryk själsligt, om du förstår vad jag menar. Mina föräldrar har alltid hållit på mej. Även om jag skulle mördat någon skulle dom stå bakom mig. Om jag har dom bakom mej skiter jag i vad som sägs och skrivs om mig
Bosse Högberg 1966

Jörgen Kruth
körde en otrolig sänkning i dag på 3st 1000 meter intervaller med 3,45min på första två och avsluta på 3,37 på sista. Då hade jag dessutom tagit bort vila från 3min till 1,30min. För att inte tala om att han hade dom tunga knäböjs passen igår i benen. Inte många med en kroppsvikt på 100kg klarar det!!
Ola Rapace fick efter intervallerna sparra med Jocke Karlsson såg bra ut det med.