onsdag 31 mars 2010

Jag gillar inte ryggdunkare


Ingos restaurang vid Drottningtorget. Inneställe för gamblers, toto, spelare och andra vinstdrivna existenser. Skönt prat ställe med nedtonad musik och lojt klirr i glasen.
Högberg sitter med ryggen mot den massiva mahogny bar. Sveper med blicken runt väggarna. Foton överallt. I naturlig och övernaturlig storlek. Ingo i match och träning, vardag och helgdag. Högberg är irriterad. Gruffar över betjäningen.
- Ingemar var ju långsam å komma på fötter, men hans kypare e visst ännu värre.
Händer dyker fram ur dunklet.
- Hej Bosse.
- Hallå, Bosse.
Högberg sätter sig och halar ut en stol till Liz.
- Du har tydligen många bekanta här…
- Bekanta? Dom har väl sett mej i nån match eller i nåt domstolsreferat. Sedan springer dom på mig så här, när dom fått lite i näsan. Annars är det inte många som går på mej. Det ska dom bara inte göra.
- Hur så
- Jag gillar inte ryggdunkare.

Bosse Högberg 1972

måndag 29 mars 2010

Jag älskar det där ljudet. ”Dong”, du vet när gong gongen går.


Varför gör du comeback Bosse
- Inte för att jag behöver pengarna, precis. Men dom gör ju inte ont heller. Och du vet att jag älskar det där ljudet. ”Dong”, du vet när gong gongen går. När man vet att nu har man alla skitsnackare och dösnackare någonstans nedan för sig, och nu beror det bara på en själv. Tidningarna skrev alltid att Bosse gav publiken allt. I helvete, jag gav väl fan i publiken. Som den där fransmannen som slog av mig käken i tredje ronden 1966. EM-matchen. Den bara small av som en torr gren.
Jag gick där med käften halvöppen och snappade efter luft och det sprängvärkte i skallen. Nu är du finito, Bosse, tänkte jag. Nu får du packa ihop. Men så såg jag den andra killens mördarblick när han flög på mig för att sänka mig. Då hatade jag honom. Och tänkte: Han ska inte ha någon knockoutseger. Inte den. Därför höll jag mej uppe dom femton ronderna. För jag hatade. Inte för publiken.

Bosse Högberg 1972

söndag 28 mars 2010

Dikt som Bosse skrev på kåken till Liz



Dikt som Bosse skrev på kåken till Liz

Bosse - Min cellkompis fick läsa dikten först innan jag skicka den till Liz. Är det Kafka? Frågade han. Nä det är Högberg sa jag.

DE kom vid middagstiden när solen stod högst. Natten hade varit underbar. Ända sedan den mörkblå skymningen sänkte sig och svepte in jorden i stilla ro.
När varma solstrålar speglade sig i gyttjeblankt flodvatten kom HAN ut. HANS ansikte var blodigt. Det såg ut som DE slagit honom. Det var riktigt. HAN hade blivit slagen för att han inte gick med frivilligt, och efteråt sa DE:
VI var tvungna att slå honom fastän vi inte ville. DE sa så, men ingen trodde DEM, för alla visste att DE tyckte om att slå mycket och hårt.
HAN hade vetat att DE skulle komma och HAN hade levt för att tillvarata varje dag HAN fått, sedan han hade vetat att DE skulle ta honom DIT.
Folket såg att HAN gick mellan DEM och HAN gick stapplande som om all kraft runnit ur honom. HANS vanliga kraftfulla gång var borta. Folket kunde inte se vad DE gjort, men blodet rann ner efter benen på honom och fick hans skor att klafsa.
HAN själv och alla de andra visste att HAN var på väg DIT, därifrån alla bäres ut. ALLA! Sista biten skrek HAN, men INGEN ville höra hans skrik.
När HAN kom DIT tystnade HANS skrik, och ALLA levde vidare som inget hänt…”
Bosse Högberg 1972

lördag 27 mars 2010

Bosse Högberg i SE 1972


- Vi tar och retar bonntjuvarna lite va? Jag har fixat en Cadillac av en kompis. Plåta mig med den utanför Park Avenue och här nere på ströget, så ska ni se vad dom glor. Det blir en toppbild, så Svensson gråter blod. Dom vill trycka ner mej, men det kan dom inte. Som en plit sa till mej på Landa. Du ska inte gå här och kräma dej, sa han. Du ska hållas nere. Nä, dom ska läsa om mej och bli förbannade. Då njuter jag.
Bosse Högberg 1972

onsdag 24 mars 2010

tisdag 23 mars 2010

Författaren Lars Hesslind har avlidit

Idag fick jag det tråkiga beskedet att författaren till boken Kontringen Lars Hesslind har avlidit. Det var Kontringen som gjorde att jag fick idéen till filmen om Bosse Högberg.

Lars var den första jag tog kontakt med för att få medgivande till att få marknadsföra boken. Det vi får verkligen hoppas på nu är att mästerverket Kontringen kommer att nyutgivas i samband med filmens lansering.

Boken som av konstiga anledningar bara kom ut i 5000 ex är värd ett bättre öde. För er som besöker biblioteket är det dags att ni lånar boken, för ni lär inte komma över den på annat vis, ni blir ej besvikna.


Vila i frid Lars


torsdag 18 mars 2010

Den saltaste jag sett

Filmklipp med Bosse Högberg i filmen Lyftet



Lyftet är regisserad av Christer Dahl. Anders Lönnbro gör huvudrollen som missbrukaren Kennet Ahl.

Filmen är baserad på flera böcker skrivna av duon Christer Dahl och Lasse Strömstedt under pseudonymen Kennet Ahl, böckernas huvudperson. Tillsammans med skådespelarna Anders Lönnbro och Bodil Mårtensson skrevs senare manuset till filmen.

onsdag 17 mars 2010

Briljanter tar inte så stor plats.


-Den bruna portföljen – Det här är mitt kontor det räcker bra, briljanter tar inte så stor plats./Bosse Högberg 1971

fredag 12 mars 2010

Att man går rätt fram, när det rätta är att gå krokar.


-På många sätt är jag en barnunge ibland visar det sig på sämsta sättet, att man går rätt fram, när det rätta är att gå krokar. Bosse Högberg 1972



Nästa veckas förberedelse med Jörgen Kruth kommer fokusen vara med tanke på varthän vi befinner oss i våran periodisering på uthållighet. Veckan består av 1000, 500, 200 meters intervaller och vi går även in i den ryska fasen i benträningen. Om tre veckor är Jörgen i topp på Cooper testen och om sex veckor är han rustad för rekord i Knäböj. Dom explosiva övningarna är maximerade om tio veckor. Sedan kan dom ställa upp sig på kö för att få smisk Ola Rapace kommer likaså han begynna köra på riktigt efter hans teaterföreställning och sent omsider är det dags för att förbereda Bosse Högberg filmen

torsdag 11 mars 2010

Jag har hört varenda fråga


-Pressen tycker tydligen att jag är jävligt intressant. Jag har hört varenda fråga. Utom vilken färg jag har på kalsongerna. Det kan jag tala om på en gång. Dom är hemska, rutiga, riktiga erotik dödare. Kanske såg Anita för mycket av dem./Bosse Högberg 1973

onsdag 10 mars 2010

Lugn och sansad kille


-Du förstår jag har två olika sidor, men presenterar dom liksom inte för varann…
-Jag gillar bara proffs på alla områden. Har t ex inget emot att bli grundlurad av en kille som gör det smart, men amatörer vill jag bunta ihop och slå ihjäl.
-Jag är egentligen en lugn och sansad kille. Men ibland stiger en vitglödgat ilska upp inom mig./ Bosse Högberg 1971

söndag 7 mars 2010

Men dom jag älskar kan jag gå i döden för


-Å andra sidan är det helt naturligt för mig att skriva dikter… Jag är fruktansvärt blöt i vissa avseenden – har jag något att gråta för gråter jag. Men det är inte ofta, jag ger fullständigt fan i alla människor utom Liz och familjen. Men dom jag älskar kan jag gå i döden för./Bosse Högberg 1971

fredag 5 mars 2010

Flickan är strong tänk att förvandla mig


-Flickan är strong tänk att förvandla mig! Jag bar upp min playboy gloria med verklig stolthet innan jag träffade henne. Jag satt en ära att vara nonchalant mot tjejer, min stående fras var ”passar det inte så stick åt helvete”
Bosse Högberg

onsdag 3 mars 2010

Vad mej anbelangar så kan den så kallade Svenska rättvisan dra åt helvete.


-Det är inte min konkurs. Är det så det passar mig kan jag väl ställa upp på rättegången. Men jag har mycket att göra och kan igenting lova. Vad mej anbelangar så kan den så kallade Svenska rättvisan dra åt helvete./ Bosse Högberg 1969

tisdag 2 mars 2010

En kille som började boxas som 10 åring


-Vem är Bosse Högberg – en kille som började boxas som 10 åring, som slog ner sitt första fyllo som 12 åring och som satt i pappas knä tills han var 14./ Bosse Högberg 1968

måndag 1 mars 2010

Jag skall säga dej att jag lever som folk inners inne vill men inte vågar


-Jag spelar igen roll. Jag är som jag är. Jag skall säga dej att jag lever som folk inners inne vill men inte vågar
-Varken brudar eller Ingo har förmågan att knäcka Bosse Högberg. Dess utom är Ingo inte tillräckligt klar i huvudet för att klara det./
Bosse Högberg 1967